Part FM 92,6 / 101,3 - a Balaton rádiója
Épp most szól:

Megerősített szolgálat a mentőknél

Megerősített ellátással készül a balatoni szezonra az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) idén is. Erről egy a különleges mentőegységeket és mentési gyakorlatot is bemutató szezonnyitó sajtótájékoztatón beszéltek az OMSZ illetékesei tegnap a balatonlellei vitorláskikötőben – adta hírül az MTI

Czirner József, az OMSZ operatív igazgatója elmondta, hogy a nyáron a Balatonnál 150 százalékkal nő a mentőszolgálat esetszáma, emiatt évek óta megerősítik az üdülőrégió mentőellátását. Ahol nincs a környéken mentőállomás, ott úgynevezett mentési pontot nyitnak, hogy minél közelebb legyen a segítség a lakossághoz, nyaralókhoz szükség esetén.
A szezonon kívül 35 mentőautó teljesít szolgálatot a Balaton körül, ezek számát átcsoportosításokkal emelik, és a szolgálati időt is az üdülőövezet igényeihez igazítják.

Speciális mentőegységeket – mentőmotort, gyermek-mentőorvosi egységet – is indítanak, júniusban még csak hétvégeken, júliustól minden nap. Balatonfüreden és Sármelléken mentőhelikopter-bázis működik.

A tó körüli megyék mentési vezetői külön is beszámoltak a felkészülésről, elmondták, hogy a szezonban teljes kapacitással működtetik a gépkocsiparkjukat és megerősített személyzet végzi a munkát, megnyújtott szolgálati időben. Szükség esetén a tótól távolabbi mentőbázisokról csoportosítanak át mentőautót, illetve személyzetet.

vizimentok.JPG

A vízimentők is felkészültek a szezonra

A rendezvényen szó esett arról is, hogy az OMSZ együttműködik a tó hét pontján hét hajóval bevetésre készen álló Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatával, amelynek két sürgősségi mentőhajójához a mentőszolgálat biztosítja a szakszemélyzetet. Az OMSZ együttműködési megállapodást kötött a Balatoni Hajózási Zrt.-vel is, amely szükség esetén bármikor térítésmentesen indít külön kompot az északi és a déli part között a mentőautók számára.
Jamrik Péter, a Balaton Fejlesztési Tanács közbiztonsági testületének elnöke arról számolt be, hogy a tanács anyagi támogatást nyújt a mentési munkákhoz, továbbá fontos céljai közt tartja számon a mentési munkák műszaki és technikai feltételeinek javítását a következő években, és az országban egyedülálló módon biztosítja napi szinten a koordinációt az üdülőrégió szervezetei között- közölte az MTI.

http://onlinebalaton.hu/2015/06/20/megerositett-szolgalat-a-mentoknel/