Telefon: +36-84-310-168, +36 30 588 3939 | Cím: 8600 Siófok Budai Nagy Antal utca. 1-3.

Évekre lehet szükség, hogy visszatérjen a járvány előtti szintre a turizmus

A munkavállalók megtartása az egyik legfontosabb kérdés a turizmusban. Az iparág elsőként szenvedte el a koronavírus járvány okozta visszaesést és valószínűleg a már bejelentett gazdasági intézkedések meleltt többre is szüksége lesz az ágazati szereplőknek.

Mindenáron és módon meg kell védeni a munkahelyeket, mert munkavállalók nélkül nincs lehetőség a gazdaság és a turisztika gyors felállására a koronavírus-járvány után – ezt Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese mondta az M1-en. Arról is beszélt, hogy a kormány intézkedései segítik a munkahelyek megmentését, a tőke- és a kamatfizetés moratóriuma például lehetővé teszi, hogy a vállalkozó ki tudja fizetni a munkavállaló bérét.
A járvány okozta sokkot elsőként a turizmus, a vendéglátás- és a rendezvény szektor tapasztalta meg. Csapody Balázs, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke rádiónkak arról beszélt, hogy az ágazatot érintő gazdasági intézkedések mellett minden bizonnyal továbbiakra is szükség lesz. A szakember szerint az első és legfontosabb kérdés, hogy meg tudják tartani azokat a munkavállalókat, akikekkel újra lehet majd indítani a vállalkozásokat a veszélyhelyzet elmúltát követően. A hiteltörlesztési moratórium elsősorban azoknak kedvez, akik az elmúlt időszakban fejezték be a fejlesztéseiket és most kellene elkezdeni törleszteni egy olyan helyzetben, amikor bevételt vendégek nélkül nem tudnak generálni a vállalkozások. Csapody Balázs szerint ugyanakkor azokat a bevételeket, amik turizmusban tapasztalt növekedésből származtak a vállalkozók többsége beruházásra fordította, olyan tartalékkal kevesen rendelkeznek, ami segíthet, ezért még több intézkdeésre lesz szükség ahhoz, hogy vissza tudjon erősödni a szakma. A kisvállalkozói réteg úgy volt, hogy akinek volt egy kis pénze az fejlesztett. Senkinek nincs olyan tőkéje, hogy akár fél egy évet át tudjon finanszírozni – mondta a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke, aki mindenkinek azt javaslja, hogy nagyon óvatos költségvetéssel számoljon az egész évre.
A balatoni turisztikai szereplők is abban bíznak, hogy mindél hamarabb lecseng a járvány, hogy újra el lehessen kezdeni építkezni. A turizmus tavaly a GDP 13 százalékat adta, a tervek pedig úgy szóltak, hogy 2030-ig az arány 16 százalékig emelkedjen. A mostani helyzetben az elkövetkező 1-2 év célja első körben az lesz, hogy a szektor ismét visszatornázza magát a járvány előtti szintre.

Itt meghallgathatod mit mondott Csapody Balázs, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke: