Telefon: +36-84-310-168, +36 30 588 3939 | Cím: 8600 Siófok Budai Nagy Antal utca. 1-3.

Jönnek a Perseidák!

Augusztus 11. és 13. között lesz idén a csillaghullás csúcsa, de már előtte is érdemes kifeküdni csillaglesre, még azelőtt, hogy a telehold megvilágítja az égboltot. A Balaton-parton nagyon romantikus lehet a csillagles, de az eplényi Kalandhegyre is érdemes felkapaszkodni.

A telehold fénye kissé ronthat az idei csillaglesen, legalább is annyiban, hogy a halványabb, kisebb hullócsillagokat nem fogjuk látni – mondta a PartFM-nek Mosoni László csillagász, aki arról is beszélt, hogy a csúcsidőszakban a nagyobb meteoritokból óránként akár több tucatot is össze lehet számolni. A hulló csillagok a Perseus csillagkép környékéről indulnak, ami azt jelenti, hogy az éjfél előtti időszakban észak keleti irányban érdemes kémlelni az eget.

Mosoni Lászlót csillagászt érdemes meghallgatni:

A Balatonnál több csillagles is lesz. Az eplényi Kalandhegyen a hétvégén éjfélig jár a libegő. Erről László Márk, marketingvezető beszélt:

Balatonföldváron helytörténeti túrával lehet hangolni a csillaghullás maximumára. Augusztus 12-én hétfőn a földvári magasparton, a kilátó melletti területen csillagászati előadás is lesz. Erről Pappné Molnár Veronikát, a program főszervezőjét kérdeztük: